Mikaela Shiffrin – nova zvijezda u usponu

4. siječnja 2013.

Američka tinejdžerska zvijezda Mikaela Shiffrin nedavno je potvrdila svoj potencijal impresivnom pobjedom u noćnom slalomu u švedskom Areu, pobjedom koju je ta sedamnaestogodišnjakinja ostvarila manje od dvadeset mjeseci nakon što je odvozila svoju prvu veliku utrku u ožujku 2011.

Pobjedom u Areu, tinejdžerica iz Eagle/Vaila postala je jedna od najmlađih skijašica posljednjih godina koja se popela na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu, zahvaljujući agresivnoj drugoj vožnji te se pomakla na jedanaesto mjesto u ukupnom poretku i vodeće mjesto u slalomu. Time je učvrstila svoju poziciju kao vodeća skijašica u ‘Rising Ski Star’ natjecanju koje je pokrenuo Longines prošle godine.

“Nisam mogla niti zamisliti kako se osjećaju pobjednici, do sada sam samo poznavala osjećaj kako je kad skijaš najbolje što možeš”, kazala je Shiffrin nakon pobjede u Areu. “Sada mi je najvažnije da skijam najbolje što mogu svakoga dana. Bit ću sretna bez obzira jesam li na prvom ili na petnaestom mjestu, dokle god znam da sam dala sve od sebe.”

Mikaela će napuniti 18 godina u ožujku 2013. i uvjerljivo je najmlađa pobjednica slaloma u ovosezonskom Svjetskom kupu! Njemica Pamela Behr imala je 16 godina i četiri mjeseca kada je pobijedila u Val d’Isèru u prosincu 1972., ali već dugo nije bilo tako mlade skijašice koja skija tako brzo u nekoj tehničkoj disciplini.

Primjerice, Janica Kostelić je imala gotovo 18 godina kada je u prosincu 1999. osvojila svoj prvi slalom u francuskom Serre-Chevalieru, dok je Anja Paerson imala 17 godina i sedam mjeseci kada je pobijedila sve svoje suparnice u Mammoth Mountainu, u prosincu 1998. Marlies Schild, najbolja slalomašica posljednjeg desetljeća s ukupno 33 pobjede, imala je gotovo 23 godine kada se prvi put popela na vrh postolja u ožujku March 2004.!

S još jednim vrhunskim rezultatom u tjednima koji dolaze, Mikaela bi mogla ponovno izbiti na slalomski vrh. Možda već u Zagrebu, gdje je čeka prekrasna kristalna kruna Snježne kraljice Sljemena?

(Patrick Lang)

Foto: Agence Zoom