Ivica Kostelić: Favoriti su Hirscher, Pinturault i Neureuther

5. siječnja 2013.

Ivica Kostelić i njegova očekivanja uoči sutrašnjeg Audi FIS Ski World Cup Men’s “Vip Snow Queen Trophy” muškog slaloma na Sljemenu. 

“Najveći favoriti u muškom slalomu u nedjelju su Marcel Hirscher, Alexis Pinturault i Felix Neureuther. Velike izglede za pobjedu imaju i Andre Myhrer i Jens Byggmark, a tvrda sljemenska staza mogla bi pogodovati i Giulianu Razzoliju”, izjavio je najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić uoči slaloma koji se održava na Sljemenu u nedjelju 6. siječnja.

Od utrke u Madonni di Campiglio do City eventa u Münchenu Ivica je bio malo u Zagrebu, malo u Innerkremsu. Zbog stanja s koljenom radio je češće pauze, ali je dobro trenirao. Prije dva dana dobio je injekciju u hrskavicu koljena, pa mu je stanje sada dosta dobro. Duža pauza u ovom trenutku za njega nije opcija, jer mu je do kraja sezone cilj ostati u prvoj jakosnoj skupini slaloma, probiti se u prvu skupinu veleslaloma i među prvih 30 u superveleslalomu.

“Na Sljemenu se uvijek odlično osjećam, Sljeme je posebna utrka za sve hrvatske skijaše. Sljemenska utrka ima budućnost i nakon okončanja moje karijere, jer se etablirala kao jedna od najboljih utrka Svjetskog kupa, zato s optimizmom gledam na budućnost. Skijanje se u Hrvatskoj etabliralo kao sport, Hrvati su na Sljemenu mogli doživjeti Svjetski kup iz prve ruke, to je jamstvo da će publika i dalje dolaziti na Sljeme”, smatra Ivica.

Njegov je cilj skijati još dvije sezone i dalje u svim disciplinama, jer ga to veseli više nego nastupi u uvijek istoj disciplini.

“Nakon ove sezone donijet ću i provesti neke odluke oko budućnosti, jer mi sadašnje stanje omogućuje da skijam tek sa 70 do 80 posto svojih mogućnosti, a u takvom stanju ne mogu se natjecati s ostalima, koji daju i preko 100 posto. Cilj je da se u idućoj godini, koja je olimpijska, podignem formu na 100 posto svojih mogućnosti”, najavio je Ivica Kostelić.

Upitan što bi radije osvojio kada bi morao birati između olimpijskog zlata i pobjede na Sljemenu, odgovorio je: “Olimpijsko zlato.”

Uz Ivicu, Hrvatsku će na Sljemenu u nedjelju predstavljati Dalibor Šamšal i Matej Vidović, te 18-ogodišnji Filip Zubčić i 16-ogodišnji Istok Rodeš, kojemu će to biti debi u Svjetskom kupu.

“Ovo će biti lijepa prva trka, nemam ni strah ni tremu. Svim skijašima je cilj ući u prvih trideset, a ja ću se odskijati najbolje što mogu u tom trenutku“, kazao je Istok Rodeš.

Ista očekivanja ima i Filip Zubčić.

“Ovo će nam čak doći kao dobar trening. Očekujem da ću dobro odskijati i što manje zaostati, a ako budem skijao kao u zadnjih tjedan dva bit će sigurno dobro”, najavio je Zubčić.

I jedan i drugi često treniraju s Ivicom Kostelićem te se slažu kako je to za njih vrijedno iskustvo koje im puno znači. Najviše ih veseli kada ga na treningu koji put i pobijede, iako su svjesni da to malo znači na utrci.

“Iz iskustva sam shvatio da mi to što ga pobijedim na treningu ne znači ništa, jer startam 70 brojeva iza njega tako da moram biti puno brži od njega da bih mu na utrci bio barem blizu“, objasnio je Filip Zubčić.