Janica ponovno na sljemenskoj stazi u utrci legendi

5. siječnja 2013.

Sudionici humanitarne utrke dm Zagreb Ski Legends okupili su se u Zagrebu uoči sutrašnjeg nastupa na Sljemenu u okviru Audi FIS Ski World Cup „Vip Snow Queen Trophyja“ 2013.

Šesnaest velikana skijanja, koji su zajedno osvojili 52 medalje na velikim natjecanjima, vozit će paralelni slalom u nedjelju 6. siječnja 2013. s početkom u 17.30 sati, nakon završetka muškog slaloma za Svjetski kup.

Velikane skijanja pozdravili su direktor organizacijskog odbora „Vip Snow Queen Trophyja“ Vedran Pavlek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je iskoristio priliku i darovao buket cvijeća Janici Kostelić za njezin 31. rođendan. Bandić je posebno pozdravio slovenskog skijaškog velikana Bojana Križaja, jer su iz iste generacije i njegovu je karijeru pomno pratio.

Među 16 legendi nalaze se i tri hrvatske skijašice, a najveća među njima, Janica Kostelić, priznala je da nije prošla nijedna vrata na skijama još od zadnje utrke legendi 2010. godine. Janica kaže da ne provodi puno vremena na skijama, zbog zdravlja i prošlih ozljeda, nego da samo katkad nakratko skija kad padne svježi snijeg, jer joj je to užitak.

Tamara McKinney osvojila je veliki Kristalni globus prije točno 30 godina, kao prva Amerikanka u povijesti Svjetskog kupa. Tamara je prvi put u Zagrebu, a posebno joj je lijepo kada susretne svoje kolege iz natjecateljskih vremena, jer ih smatra svojom skijaškom obitelji.

Švicarac Peter Müller najstariji je sudionik utrke legendi, a u Zagreb je stigao bez skija, zato što, kako kaže, nisu stale u mali zrakoplov kojim je doletio, pa se nada da će mu ih netko posuditi. U Müllerovo doba skijalo se na skijama od preko dva metra, čega se prisjetio i Bojan Križaj. Ipak, Križaj je ovaj put ponio kraće skije, na kojima će sutra i nastupiti na Sljemenu.

Ana Jelušić prisjetila se pobjedničkog postolja na Sljemenu prije šest godina, što je jedan od njezinih najvećih uspjeha u karijeri, dok je Špela Pretnar poručila da bi ljubitelji skijanja trebali imati razumijevanja za njezinu lošu formu, s obzirom da već dugo ne skija, a trenira samo po stanu jureći za svojim dvogodišnjim sinom.

Nasuprot njoj, Talijan Alberto Tomba kaže da je još uvijek u dobroj formi, ali je popustio nagovaranju uporne Niki Fleiss i najavio da sutra ipak neće voziti najbrže što može. Najtrofejniji sudionik utrke legendi ipak je Marc Girardelli, osvajač pet velikih Kristalnih globusa, koji je rođeni Austrijanac, ali je nastupao za Luksemburg. Girardelli se prisjetio kako mu je prvu pobjedu u karijeri ispred nosa oteo upravo Bojan Križaj, koji je tada bio na vrhuncu karijere, a Girardelli mladi skijaš u naletu.

Donacija od utrke dm Zagreb Ski Legends bit će u obliku godišnjih zaliha higijenskih i kozmetičkih proizvoda za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Direktor bolnice Ivan-Željko Weiss zahvalio se, kako je rekao, umjetnicima skijanja što su se sjetili i djece koja su vezana za krevet cijeli život i koja su smještena u ustanovi koja se nalazi u podnožju cilja u koji će legende sutra ući na kraju svoje utrke.

Članica uprave dm-a Gordana Picek najavila je da će humanitarna akcija biti nastavljena i nakon utrke legendi te će pod nazivom „I zima toplo srce ima“ trajati tijekom cijelog siječnja. U sklopu akcije kupci dm-a će tijekom siječnja istovremeno moći ostvariti 25 posto popusta na odabrane proizvode te omogućiti donaciju godišnje zalihe potrepština za štićenike bolnice u Gornjoj Bistri.

Foto: Goran Razić, Skijanje.hr