Nika Fleiss pobjednica humanitarne utrke, Janica i Ana okončale ”sljemensko prokletstvo”

6. siječnja 2013.

Nika Fleiss pobjednica je humanitarne utrke ”dm Zagreb Ski Legends’’, održane na kraju Audi FIS Ski World Cup “Vip Snow Queen Trophyja” 2013. U finalu je pobijedila Švicarca Petera Müllera, jednog od najstarijih sudionika utrke.

Iako su Janica Kostelić i Ana Jelušić ispale u prvom krugu u odmjeravanju snaga protiv Tamare McKinney i Urške Horvat, učinile su to na vrlo efektan način. Najprije je Janica ponovno izgubila štap i rukavice tijekom vožnje, kao u legendarnoj utrci na Sljemenu prije šest godina, a potom ih je Ana pokupila sa staze i vratila ih Janici u ciljnoj ravnini. Na taj način su simbolički okončale tzv. ”sljemensko prokletstvo”, zbog kojeg su hrvatske skijašice i skijaši već puno puta bili nadomak pobjede, ali im je ona svaki put zamalo izmaknula nesretnim spletom okolnosti.

Na putu do konačne pobjede Nika je bila bolja od Špele Pretnar, Kristiana Ghedine i Thomasa Sykore. Müller je do finala pobijedio Bojana Križaja, Uršku Hrovat i Marca Girardellija, koji je u utrci za treće mjesto bio bolji od Sykore.

Utrka je održana u vrlo opuštenoj i zabavnoj atmosferi, a završio ju je direktor organizacijskog odbora Vedran Pavlek, koji se sam spustio niz slalomsku stazu, a u cilju simbolično pokazao i startni broj Ante Kostelića-Gipsa.

Humanitarna utrka skijaških legendi ove se godine vratila u program Vip Snow Queen Trophyja nakon dvije godine pauze, pod pokroviteljstvom tvrtke dm-drogerie markt. Donacija od utrke bit će u obliku godišnjih zaliha higijenskih i kozmetičkih proizvoda za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Dodatno će joj pridonijeti i inicijativa dm-a „I zima toplo srce ima“, u kojoj će tijekom cijelog siječnja, kupci dm-a moći istovremeno ostvariti 25 posto popusta na odabrane proizvode te omogućiti donaciju godišnje zalihe potrepština za štićenike bolnice u Gornjoj Bistri.

Ukupno 16 sudionika utrke legendi u svojim su blistavim karijerama osvojili ukupno 52 medalje na svjetskim  prvenstvima i olimpijskim igrama, 19 olimpijskih medalja, deset velikih Kristalnih globusa i 27 malih Kristalnih globusa. Zajedno su ostvarili više od 200 pobjeda u Svjetskom kupu i gotovo 500 plasmana na pobjednički podij.

Foto: Tibor God