Na desetu godišnjicu utrke Vip Snow Queen Trophy po prvi puta nažalost otkazane

28. prosinca 2013.

Sljemenske slalomske utrke Vip Snow Queen Trophy na danas održanoj snježnoj kontroli FIS-a, po prvi puta u desetoj godini održavanja, nisu dobile zeleno svjetlo.

Vrijeme je ove godine bilo izrazito nenaklonjeno proizvodnji snijega i pripremi staze.

Najprije je krajem studenog, kad su bile niske temperature, puhao orkanski vjetar i bilo je problema s količinama vode, zatim je dugo u prosincu bila inverzija temperatura da bi zadnjih 9 dana došle proljetne temperature praćene kišom i jakim jugozapadnim vjetrom koje su do današnje kontrole rastopile veći dio snijega koji je bio napravljen, a prognoza u sljedećih nekoliko dana, iako daje zahlađenje, prema procjeni FIS-a ono je nedovoljno, da bi sa sigurnošću mogli tvrditi da će temperature biti dovoljno niske za proizvodnju dostatnih količina snijega potrebnih za održavanje utrka. FIS je zato donio odluku o otkazivanju ovogodišnjih jubilarnih desetih utrka Vip Snow Queen Trophy.

Otkazivanje utrka zbog nedostatka snijega je normalna pojava koja je do sada zadesila gotovo sve organizatore utrka Svjetskog kupa.

Direktor muških utrka za pripremu staze, Švicarac Hans Pieren koji je danas bio u službenoj inspekciji je izjavio:

„Proputovao sam 1000 km da provjerim situaciju i stanje snijega zajedno s organizacijskim odborom. Pažljivo smo pregledali količine snijega i prognozu za naredne dane i ne vidimo situaciju koja bi nam mogla garantirati dobru utrku na Sljemenu za najbolje svjetske skijaše i skijašice.

Organizacijski odbor je probao napraviti sve, ali nažalost morali smo otkazati utrke. FIS pokušava pronaći alternativne organizatore za utrke na ove dane“.

„Ekipa koja radi na pripremi snijega dala je sve od sebe, no zbog dugotrajnih visokih temperatura, kiše i toplog vjetra nije bilo moguće pripremiti dovoljne količine snijega za održavanje utrke“, izjavio je direktor Organizacijskog odbora utrka Vip Snow Queen Trophy, Vedran Pavlek i dodao: „Žao mi je da Zagreb i Hrvatska neće ove godine imati promociju širom svijeta koju Vip Snježna kraljica iz godine u godinu osigurava putem TV prijenosa uživo i snimki koje idu na 5 kontinenata.

Ove je godine bio prijavljen rekordan broj stranih televizijskih ekipa, komentatorskih je kućica doslovce nedostajalo za ispuniti želje i potrebe svih zainteresiranih televizija, no slika sa Sljemena ove godine nažalost neće kao do sada stići širom svijeta.

Šteta je također što će Ivica imati priliku manje boriti se za titulu sljemenskog kralja, koja mu je izmicala usprkos što je nekoliko puta bio vrlo blizu pobjedi, a šteta je također i što vjerni navijači i gledatelji, koji su godinama fer i korektno bodrili sve skijašice i skijaše, po čemu su sljemenske utrke posebno poznate i cijenjene, neće moći ponovno uživati u sljemenskom spektaklu.

Žao mi je naravno i što Zagrepčani još uvijek nemaju zasnježenu stazu i otvoreno skijalište koje bi nakon utrke moglo primiti sve zaljubljenike u snježne sportove“.

Govoreći o financijskim implikacijama otkazivanja organizacije Vedran Pavlek je naglasio da sve do danas nastale troškove snosi osiguranje te nema rizika za organizatora. Svima koji su već kupili ulaznice novac će biti vraćen na prodajnim mjestima na kojima su kupili ulaznice prema uputama na poleđini ulaznica i letcima uz ulaznice.

Uz žaljenje što deseta godišnjica utrke neće biti proslavljena na Sljemenu, organizatori su najavili da se s organizacijom utrka, koje su u FIS-ovom kalendaru najmanje do 2018. godine do kada je kalendar i napravljen, nastavlja već sljedeće godine prema planu i pozvali su sve ljubitelja skijanja da dođu na Vip Snježnu kraljicu na Sljeme 4. i 6.1.2015.!