Redovna tehnička inspekcija na Sljemenu

14. srpnja 2014.

Vodeći ljudi FIS Svjetskog skijaškog kupa i ove su godine ljetni termin iskoristili za posjetu Zagrebu i Sljemenu.

Cilj posjete uvijek je tehnička inspekcija prvenstveno sljemenskih ski staza, ali i razgovor o svim segmentima organizacije Audi FIS Ski World Cup “Vip Snow Queen Trophy” – Zagreb/Sljeme slalomskih utrka. No dok je nekoliko posljednjih godina inspekciju samostalno obavljao donedavni glavni direktor utrka FIS Svjetskog kupa za skijaše Günter Hujara, delegacija FIS-a ovoga je puta bila nešto brojnija i, uz g. Hujaru (sada u novoj funkciji tehničkog eksperta/savjetnika FIS-a), uključivala je novog glavnog direktora utrka FIS Svjetskog kupa za skijaše Markusa Waldnera, Markusa Mayra, direktora utrka FIS Svjetskog kupa skijašica u tehničkim disciplinama te Emmanuela Coudera, novog koordinatora za muški dio FIS Svjetskog kupa.

Ispred Organizacijskog odbora sljemenskih utrka goste iz FIS-a ugostili su Miho Glavić i Vedran Pavlek, predsjednik i direktor istog, a u samoj tehničkoj inspekciji te na konferenciji za medije održanoj potom sudjelovali su još i Dragutin Žiljak ispred skijališta Sljeme te Reno Fleiss, glavni voditelj ekipa za snježnu pripremu staza za natjecanje. Konferenciju za medije uveličao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, potvrđujući svojim prisustvom i nadalje veliku osobnu potporu utrkama te ističući njihovu važnost i u promociji Grada.

I tijekom same inspekcije, i na konferenciji za medije, najviše je riječi bilo o mogućim dodatnim unaprijeđenjima sustava zasnježivanja, kao i već duže aktualnom pitanju realizacije većeg akumulacijskog jezera. Veće jezero imalo bi za cilj što veće smanjivanje opasnosti od otkaza utrka, ali i Sljeme bi njime, ne samo za skijašice i skijaše iz Svjetskog kupa, već i za građanstvo, u konačnici postalo skijalištem na kojem se skija više od 100 dana u sezoni, a ne samo 19 dana, kao ove godine. Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako se na riješavanju ovih pitanja i dalje radi te kako je sva potrebna dokumentacija od strane grada proslijeđena.

Svi ostali segmenti organizacije utrka na Sljemenu od gostiju iz FIS-a jasno su iznova pohvaljeni, pohvaljen je i interes čitave javnosti za same utrke te je još jednom istaknuto kako su se Zagreb i Sljeme, unutar kalendara Svjetskog kupa, svojom organizacijom utrka čvrsto nametnuli kao značajno odredište.

Termini ženskog pa muškog Vip Snow Queen Trophy slaloma za 2015. iznova su 4. i 6. siječnja.