Marin Marušić: 900 tona opreme za savršen sportsko-zabavni događaj

26. prosinca 2014.

Još 13. listopada krenula je prva karavana s opremom na Sljeme, a u njoj i dvanaest zagriženih ljubitelja zagrebačkoga skijališta. Svi oni doprinose tomu da svi posjetitelji jedne od najboljih utrka Svjetskoga kupa u potpunosti uživaju u njoj. Ovu malu ali odabranu ekipu još od prve utrke Svjetskoga kupa na Medvednici vodi dugogodišnji skijaš i skijaški trener Marin Marušić, ili kako ga kolege iz Hrvatskoga skijaškog saveza zovu – Splićo.

„Tijekom ovih dva i pol mjeseca više od 900 tona različitog materijala dovezli smo tegljačima i kombijima na Sljeme. Montirali smo tribinu u ciljnoj ravnini s 1400 sjedećih mjesta, te šatore u kojima se smjesti još najmanje 3500 gledatelja. U šatorima se mogu ugrijati i nešto pojesti. Montirali smo i pozornicu za zabavni program te svu dodatnu infrastrukturu za one koji će doći na skijalište. Našoj se ekipi pred Božić pridružuju i ljudi iz sedamdesetak tvrtki koji osiguravaju namještaj, osvjetljenje, glazbu, elektroničku opremu te uređuju sve objekte i okoliš kako bi utrke na Sljemenu bile savršen sportski, ali i zabavni događaj“, ističe Marušić.

Pri organizaciji su veliki oslonac Hrvatskom skijaškom savezu brojni volonteri i udruge, a posebice iz općine Bistra. „Moram istaknuti izuzetno veliku podršku načelnika općine Bistra Krešimira Gulića, a istodobno i potporu niza udruga koje djeluju u toj općini, u kojoj se zapravo održavaju ova natjecanja jer katastarski tamo pripadaju“, naglašava Marušić.
No biti vani već niz godina u božićno i novogodišnje doba, u šumi i na hladnome, te raditi dok većina drugih za obiteljskim stolom blaguje i slavi nije za svakoga. „Sljeme morate voljeti da biste radili na njemu u ovo doba godine. Mjesto na kojem se utrka održava je u parku prirode pa je iznimno važno da sve što ovdje radimo ne našteti okolišu. Svi objekti koje postavljamo su montažni, a nakon svake utrke sva se oprema u vrlo kratkom roku razmontira, a okoliš očisti“, kaže Marušić i napominje za kraj da nakon skijaške sezone organizatori posvete još jedan dan čišćenju parka prirode nakon što prođu dani uživanja na snijegu.