«dm Zagreb Ski Legends» pomaže preko stotinu teško bolesne djece

3. siječnja 2015.

Uz žensku slalomsku utrku, sutra, s početkom u 16.15 sati, održava se i “dm Zagreb Ski Legends”, humanitarna utrka najvećih skijaških legendi koje su svojim izvrsnim rezultatima ispisale povijest skijanja. Ovogodišnja utrka će po odazivu skijaških legendi biti najkvalitetnija do sada, najavljeno je na konferenciji za novinare „dm Zagreb Ski Legends“.

Među skijaškim legendama na Sljemenu će se našim skijašicama Janici Kostelić, Ani Jelušić i Niki Fleiss po prvi puta u humanitarnoj utrci pridružiti i Michaela Dorfmeister, Jurij Franko, Marco Büchel, Paul Accola te Kalle Palander. Među onima koji se utrci „dm Zagreb Ski Legends“ vraćaju sada već kao ljubimci zagrebačke publike su Alberto Tomba, Marc Girardelli, Bojan Križaj, Atle Skaardal, Hans Enn, Peter Müller, Thomas Sykora, Kristian Ghedina, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik i Urška Hrovat. Tako će ovogodišnja utrka po odazivu skijaških legendi biti najkvalitetnija do sada.

Starijima dobro poznati osvajač srebrne medalje u veleslalomu na olimpijadi u Sarajevu 1984. godine, slovenac Jure Franko, izjavio je da mu je drago što je u Zagrebu te da vjeruje da će se na ovoj utrci podsjetiti svojega velikog uspjeha – događaja od prije više od trideset godina.

U Zagreb dolazi i višestruka olimpijska pobjednica austrijanka Michaela Dorfmeister. „Iako sada vodim potpuno drugačiji životm, lijepo se sjetiti onoga prije. Sada mi je fokus moja petogodišnja kći koja ne želi biti skijašica već balerina“, istaknula je Michaela Dorfmeister.

Prvi puta na utrci „dm Zagreb Ski Legends“ je i njemačka legenda Marco Büchel. „Kako radim za njemačku nacionalnu televiziju ZDF kao komentator ovo mi nije prvi puta da dolazim u Zagreb, no prvi puta ću biti u utrci legendi. Strah me je padova jer očekujem ledenu stazu, no nadam se da će mi tehničari dobro pripremiti skije“, kazao je Büchel.

Za humane svrhe sutra će niz sljemensku padinu skijati i najtrofejnija hrvatska skijašica Janica Kostelić. Iako je puno puta bila na najvišoj stepenici postolja, na „svom brdu“ još nije pobijedila u utrci legendi. „Ne treniram redovito pa neću pobijediti niti sutra. Staza je dobra i nije previše ledena i vjerujem kako će Ivica dva dana kasnije napraviti dobar posao“, najavila je Janica Kostelić

Na utrci legendi skijat će i slovenka Urška Hrovat. „Skijanje u Sloveniji je i dalje u padu i jedina svijetla točka je Tina Maze, no vjerujem da će uskoro doći neki novi klinci. Sutra želim doći do kraja utrke u jednom komadu jer nemam skije za utrku. Najvažnije je to da na ovaj način pomažemo djeci i nadam se da ćemo ih jednom i posjetiti i olakšati im njihove teške dane“, dodala je Urška Hrovat.

„Od samog početka od utrka na Sljemenu željeli smo napraviti ne samo veliki sportski događaj nego i prvorazredni društveni događaj“, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Vip Snow Queen Trophy-ja Miho Glavić. “Od početka smo željeli dati i humanitarnu notu tome i partnera smo pronašli u Specijalnoj bolnici za teško bolesnu djecu u Gornjoj Bistri. Drago mi je da ćemo nastaviti pomagati“, dodao je Glavić

„Naši sugrađani vole Vip Snježnu kraljicu koja je postala najveća sportska manifestacija u gradu Zagrebu“, rekla je Sandra Švaljek zamjenica gradonačelnika grada Zagreba. „Vjerujem da će i ova peta humanitarna utrka legendi opet biti nezaboravna, a tradiciju ćemo, vjerujem, nastaviti i u idućim godinama i posebno se zahvaljujem svim legendama koje su nam se odazvale na ovu utrku“, dodala je.

Đurđica Sedlić iz marketinga i odnosa s javnošću dm-a istaknula je kako su utrke na Sljemenu izvrsna prilika da proslavimo početak 2015. godine. „Ovo je ujedno i prilika da osvijestimo i važnost pomaganja zajednici u kojoj živimo“, dodala je Đurđica Sedlić

Dr. Renato Mittermayer, ravnatelj bolnice Gornja Bistra u kojoj boravi preko stotinu najteže bolesne djece, od kojih je čak 70 posto nepokretnih te im je potrebna izuzetna briga i njega,  izrazio je zahvalnost svima koji sudjeluju u organizaciji ove humanitarne utrke. „Drago mi je da kao novi ravnatelj mogu doživjeti ovo iz prve ruke i zahvaljujem se svima vama na tome što nam pomažete“, istaknuo je Mittermayer.

Skijaške legende će sutra u paralelnom veleslalomu spustiti niz sljemenski Crveni spust kako bi pomogli prikupiti značajna i potrebna financijska sredstava u humanitarne svrhe. Kao pokrovitelj utrke legendi, dm će tradicionalno donirati Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri donacijom u godišnjim potrebama higijenskih i kozmetičkih proizvoda, a uz to će donacijom pomoći i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, prvu mrežu udruga udomitelja djece u Hrvatskoj.