Shiffrin ponovno Snježna kraljica! Zettel druga – Loeseth treća

4. siječnja 2015.

U tri nastupa na Snježnoj kraljici Amerikanka Mikaela Shiffrin ostvarila je dvije pobjede. Ova pobjeda na Vip Snow Queen Trophyju Zagreb/Sljeme 2015. druga je u nizu i ostvarena s velikih 1,67 sekundi prednosti pred jako dobrom Austrijankom Zettel, te još većih 2,79 sekundi prednosti ispred trećeplasirane Norvežanke Loeseth.

U tome joj je, kako sama kaže, pomogla i sretna frizura, odnosno pletenice koje je nosila u čast Janici Kostelić. „Velika mi je čast što me Janica poštuje i daje podršku tijekom cijele sezone i bilo mi je jako drago kada mi je čestitala i zagrlila me između dvije vožnje slaloma“, kazala je Shiffrin.

Posljednje pobjede Amerikanke u ovoj sezoni posljedica su promjene odnosa prema skijanju. „Počela sam skijati baš svaki dan, onako jako ozbiljno, i nakon toga su krenuli rezultati. Došlo je do malog pada u studenom, no nakon dugotrajnog testiranja, i biranja opreme, na čemu se zahvaljujem Atomicu, pronašli smo opremu u kojoj mi je najugodnije skijati. Na visokoj sam razini i cijeli moj tim daje mi veliku podršku tako da sada, po prvi puta u životu, imam osjećaj da imam punu kontrolu nad svojim skijanjem“, istaknula je Mikaela Shiffrin.

Veliku razliku u odnosu na druge skijašice Amerikanka objašnjava činjenicom da je tako morala voziti. „Da sam išla sporije, i napravila malu grešku, završila bih peta ili šesta. A što se tiče osmjeha na mom licu – volim se smiješiti kada uživam. A kada uživam – uvijek imam dobar rezultat“, zaključila je Mikaela Shiffrin.

Austrijanka Kathrin Zettel po treći puta završila je na drugom mjestu na zagrebačkoj utrci. „Ipak mi je drago zbog toga jer je Mikaela bila danas prebrza i daleko mi je odmakla. Uvjeti na stazi su bili prekrasni. Imali smo sunčani dan, ledenu stazu i ne prehladno vrijeme, baš onako kako volim“, kaže Kathrin Zettel.

S posljednjom utrkom slaloma nije bila zadovoljna pa je na ovoj teškoj stazi išla prilično agresivno. „Dobar skijaš mora biti brz na svakom brdu, a ja imam problema s laganim i ravnim stazama. Ova staza mi se upravo stoga sviđa. Iako ovakve teške staze mogu biti manje atraktivne gledateljima uz stazu, i onima koji utrku prate preko televizijskih ekrana, voljela bih da ih je više u Svjetskom kupu“, dodala je austrijska skijašica. „Mikaela je u velikom naletu, predivno ju je gledati kako skija jer izgleda kao da joj se ništa ne može dogoditi, brza je i čini se kao da skija bez ikakvog napora. S druge strane, ja sam i dalje u teškoćama zbog ozljeda. No loše se stvari događaju. Na meni je da činim što mogu i uživam u tome“, rekla je Kathrin Zettel.

Norveška reprezentativka Nina Loeseth je s trinaeste startne pozicije završila na trećem mjestu i to je ujedno i njen prvi podij u karijeri. „Drago mi je skijati ovdje. Tu je uvijek krasno, posebni su ljudi, atmosfera, a poseban je i snijeg, kao i staza. Bilo je teško i prilično ledeno, no fokusirala sam se na dobro skijanje, a ne na to da doskijam do podija“, kaže Nina Loeseth.

Norvežanka je u Svjetskom kupu punih devet godina i tek sada je došla do svog prvog podija. Karijeru je započela 2006. godine, 2008. se ozbiljno ozlijedila, i tu ozljedu je “vukla” slijedeće dvije sezone, nakon čega je uslijedio povratak. „Vratila sam se u top 15, pa onda pala u najboljih 60, no nakon toga sam se ponovno vratila. Vjerujem da je upravo ovo ono što trebam raditi. Nisam nikada mislila da bih trebala prekinuti skijati prije nego vidim što zapravo tu mogu napraviti“, istaknula je Nina Loeseth.

Saša Tršinski jedina je od hrvatskih djevojaka završila prvu vožnju, i to na 41. mjestu. Iva Mišak, Matilda Šola i Leona Popović izletjele su sa staze.