Strani mediji pohvalno o izvrsnoj atmosferi i organizaciji Vip Snow Queen Trophy utrka

20. siječnja 2015.

Nakon uspješno održanih utrka Audi FIS Ski World Cup „Vip Snow Queen Trophy“ 2015 – Zagreb/Sljeme brojni strani mediji su se, osim na sportski aspekt utrka, osvrnuli i na izvrsnu atmosferu i uspješnu organizaciju Vip Snježne kraljice. Gotovo svi akreditirani mediji prenijeli su informacije i pohvale koje su izrekli najbolji svjetski skijaši i skijašice nakon utrka, njihove izraze zadovoljstva zbog izvrsno pripremljene staze, prijema sljemenske publike i organizacije utrke, a neki ugledni novinari i komentatori dodatno su izrazili i svoje osobne pozitivne dojmove o Zagrebu i Hrvatskoj.

Prijenosi uživo, snimke, vijesti i reportaže uspješno završenih utrka Audi FIS Ski World Cup „Vip Snow Queen Trophy“ 2015 – Zagreb/Sljeme obišle su ponovo sve kontinente. Televizijski prijenos muškog slaloma Vip Snow Queen Trophyja uživo je išao u 25 zemalja na renomiranim TV postajama te na Eurosportu Asia i Eurosportu Europe, dok je ženski slalom izravno prenošen u 22 zemlje. Vijesti i reportaže iz Zagreba objavljene su u 50-ak zemalja. Među zemljama u kojima su se utrke Vip Snow Queen Trophy gledale uživo su neka od najjačih hrvatskih emitivnih turističkih tržišta poput Austrije (ORF), Njemačke (ZDF), Italije (RAI), Slovenije (RTV Slovenija), Norveške (NRK), Švedske (SVT), Švicarske (SRF/RSI/RTS), Rusije (NTV Plus) i dr.

Osim stranih televizija ukupan doživljaj utrka u Zagrebu pratile su i brojne strane agencije, print mediji, internetski portali i radijske postaje. Donosimo naglaske nekih od tih objava i izjava. „Dobrodošli na Maracanu skijanja“, započinje tekst talijanska La Gazzetta dello Sport te se osvrće na povijest Vip Snow Queen Trophy utrka zaključujući: „Mlada je nacija pronašla svoj nacionalni simbol u sportu u kojemu je to najmanje očekivala. I tako je 2005. godine jedan ludi san postao stvarnost.“

Austrijski Salzburger Nachrichten podsjeća da su 2005. godine, kada su skijašice po prvi puta vozile Svjetski kup na Sljemenu, mnogi skijaški novinari to dočekali s čuđenjem i gotovo podsmijehom. „Utrku su smatrali samo dobrom promocijom Janice Kostelić, promocijom koja nikako neće biti dužeg vijeka“, ističe Salzburger Nachrichten dodajući da su 10 godina kasnije utrke na Sljemenu postale istinski ‘klasik’ Svjetskog kupa te da je kalendar natjecanja danas bez njih uistinu teško zamisliv. U reportaži sa Vip Snježne kraljice također hvale sjajan odaziv publike te odličan pristup organizatora koji gledateljima nudi puno više od samih natjecanja u smislu brojnih zabavnih sadržaja i koncerata.

Der Standard je objavio da se cjelokupna ženska utrka u organizacijskom smislu može smatrati vrlo uspješnom te da slalomske utrke na Sljemenu neupitno spadaju među najposjećenije u Svjetskom kupu, a Die Presse ističe da je Vip Snow Queen utrka zapravo četverodnevni veliki party na širem području Zagreba. Švicarski Basler Zeitung piše izrazito pohvalno o navijačima i sjajnoj i bučnoj podršci skijašima.

Reporter slovenske Večeri posebno se osvrće na činjenicu da je Zagreb sljemensku utrku izdvojio kao posebnost svoje turističke ponude. Hvali voditelje programa na utrkama i poticaj koji daju skijašima i publici koja navija jednako za sve. Ističe da je Vip Snow Queen Trophy poput Kitzbühela samo s manje tradicije.

Slovensko Delo navodi da je odlično pripremljena staza na Crvenom spustu bila najbolja utjeha za prošlogodišnje otkazivanje utrke. Hvaleći organizaciju i posebno navijače na Vip Snow Queen Trophy utrkama podsjeća da je euforija sljemenskih utrka rasla na uspjesima Janice i Ivice Kostelića, no da i bez njihovih uspjeha na Sljemenu nije ništa manje živo.

Bivši skijaš i stručni komentator njemačkog ZDF-a Marco Büchel impresioniran je profesionalnošću organizacije Vip Snow Queen Trophy utrka. „Velika pohvala organizatorima. Nemam ni jedne primjedbe“, piše u pismu zahvale Marco Büchel. Ističe kako su svi u organizaciji bili iznimno ljubazni te da je lijepo vidjeti kako publika u Zagrebu voli ove utrke. Savršeno raspoloženje, puno ljudi i izvrsne utrke, zaključuje Büchel.

Komentator slovenske televizije Urban Laurenčič zahvaljuje na prijemu u Zagrebu i izvrsnim uvjetima za rad. Ističe kako je u zadanim uvjetima s brojnim ograničenjima Hrvatski skijaški savez, zahvaljujući Vedranu Pavleku ali i svim ljudima koji rade na organizaciji utrke, postigao maksimum. „Za mene, Slovenca, utrke u Zagrebu imaju posebnu, osobnu važnost. Razumijem jezik, blizu ste Ljubljani i podsjećate me da se neke stvari mogu ostvariti, iako na prvi pogled izgledaju sasvim nedostižne“, poručio je Laurenčič.

Bivši skijaš i stručni komentator RTV Slovenije Matjaž Vrhovnik pohvaljuje profesionalnost organizacije utrka navodeći da se osjeća kako je ljudima koji rade za utrku ponos biti dio organizacijskog tima. „To se ne vidi često na drugim utrkama. Stvarno nemam ideje što bi se još uopće dodatno dalo napraviti“, poručuje Vrhovnik.

„Bili ste izvrsni. Zagreb je prekrasan. Sve je bilo nevjerojatno. Napravili ste stvarno veliki posao“, piše Megan Harrod, voditeljica press službe Američkog skijaškog i snowboard saveza. Utrke je pratilo 538 akreditiranih novinara i fotoreportera od čega 335 domaćih i 203 inozemna.

Uživo je utrke Vip Snow Queen Trophyja pratilo više od 23 000 gledatelja, oko 8 000 na ženskom slalomu i više od 15 000 na muškom, koji su kao i uvijek stvorili nezaboravnu atmosferu o kojoj su i pisali brojni mediji, šaljući zaista lijepu sliku Zagreba i Hrvatske u svijet.