Predstavnici FIS-a nakon današnjeg redovnog godišnjeg tehničkog pregleda na Sljemenu zadovoljni viđenim i pohvalili organizatore

15. srpnja 2015.

Danas nakon redovnog tehničkog pregleda na Sljemenu, glavni direktor FIS Svjetskog kupa za muškarce Markus Waldner, direktor FIS Svjetskog kupa za muškarce Emmanuel Couder i FIS-ov tehnički stručnjak Günter Hujara izrazili su zadovoljstvo i velike pohvale Organizacijskom odboru slalomskih utrka za skijašice i skijaše Vip Snow Queen Trophy koje su postale top događanja u alpskom skijanju, te su posebno istaknuli kako su utrke na Sljemenu postale nezaobilazne i klasične utrke Svjetskog kupa. Sljemenske utrke uživaju veliku podršku Međunarodne skijaške federacije – FIS, što uz činjenicu da je Zagreb već postao članom udruženja tradicionalnih organizatora utrka Svjetskog kupa „Club 5 Ski Classics“ dokazuje i uvrštenje utrka u program FIS Svjetskog kupa svake sezone do 2019. godine, do kada su napravljeni kalendari.

FIS-ovi predstavnici izrazili su i zadovoljstvo naporima Grada Zagreba, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Vlade RH oko donošenja prostornih planova skijališta Sljeme koji su u tijeku te kojima bi se trebao riješiti postojeći problem vodnih kapaciteta na Sljemenu. Rješenje problema je u izgradnji većeg akumulacijskog jezera za proizvodnju snijega, što će uvelike pomoći kako organizatorima u lakšoj pripremi i smanjenju rizika od otkazivanja utrke zbog vremenskih nepogoda, tako i produženju skijaške sezone za skijaše rekreativce na Sljemenu.

Pročelnik gradskog ureda za financije Grada Zagreba Slavko Kojić istaknuo je kako je ponosan dugogodišnjom organizacijom utrka Vip Snow Queen Trophy koje su započele fantastičnim rezultatima obitelji Kostelić i koje su postale kruna sportskih događanja u Gradu Zagrebu te uvelike doprinose turističkoj ponudi i pozicioniranju Grada Zagreba na svjetskim kartama destinacija, a broj turista u Gradu Zagrebu raste zadnjih godina dvoznamenkastim rastom.

Direktor skijališta Sljeme Dragutin Žiljak je napomenuo da Grad Zagreb intenzivno radi kako na novom akumulacijskom jezeru i na poboljšanju infrastrukture skijališta Sljeme, tako i na projektu nove gondole na vrh Sljemena, koja će poboljšati pristup Sljemenu i od čega će imati velike koristi svi građani Grada Zagreba kao i skijaši rekreativci.

„Prema TV analizama Međunarodne skijaške federacije FIS i vlasnika međunarodnih TV prava tvrtke Infront, ovogodišnje izdanje „Vip Snow Queen Trophy-a“ bilo je ponovno među najgledanijima utrkama Svjetskog kupa. U direktnom televizijskom prijenosu uživo sljemenske utrke je u svijetu gledalo 24,22 milijuna ljudi, a ukupna kumulativna gledanost (prijenosi uživo, snimke, reportaže, vijesti, magazini,…) je bila preko 340 milijuna ljudi, što je posebna nagrada za trud svima koji rade i sudjeluju u organizaciji utrka te fantastična promocija Grada Zagreba i Hrvatske u Europi i svijetu“, posebno je istaknuo Miho Glavić, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i Organizacijskog odbora utrka Vip Snow Queen Trophy.

Hrvatska radiotelevizija proizvela je i emitirala više od 14 sati programa uživo u Hrvatskoj, a prijenosi uživo, snimke, vijesti i reportaže ovogodišnjih sljemenskih utrka ponovno su obišle sve kontinente. Televizijski prijenos muškog slaloma Vip Snow Queen Trophy-a uživo je išao na renomiranim TV postajama u 25 zemalja, među ostalim i na nekima od najjačih hrvatskih turističkih tržišta poput Austrije (ORF), Njemačke (ZDF), Italije (RAI), Slovenije (RTV Slovenija), Norveške (NRK), Švedske (SVT), Švicarske (SRF/RSI/RTS), Rusije (NTV Plus), itd. te na Eurosportu Asia, Eurosportu International i ESPN Latin and South America, dok je ženski slalom izravno prenošen u 22 zemlje.

Direktor organizacijskog odbora utrka Vip Snow Queen Trophy 2016., Vedran Pavlek napomenuo je da će se u nadolazećoj sezoni sljemenske utrke održati u nedjelju 03.01. (ženska) i u srijedu 06.01.2016. (muška). Ženska utrka će u 2016. godini biti dnevna utrka, nakon koje će se ponovno održati utrka skijaških legendi humanitarnog karaktera „dm Zagreb Ski legends“, dok će muška utrka biti noćna, a dodatno pogoduje kako organizatorima tako i ljubiteljima skijanja da će obje utrke biti u neradne dane.

FIS-TEHNIČKA-INSPEKCIJA-SLJEMENA-2015-365x274