KAKO JE ROĐEN SVJETSKI KUP: OD PRVE UTRKE U BERCHTESGADENU DO DANAS

24. prosinca 2016.

FIS Svjetski kup u alpskom skijanju ove sezone navršava 50 godina, a velika rođendanska proslava bit će upriličena baš u Zagrebu. Datum muške slalomske utrke Audi FIS Svjetskog kupa „Snow Queen Trophy“ 2017. poklapa se s datumom prve utrke ikad održane u Svjetskom kupu.

Bilo je to 5. siječnja 1967. godine u njemačkom Berchtesgadenu, vozio se slalom, a pobjedu je odnio Austrijanac Heinrich Messner. Skijašice su svoju prvu utrku odvozile dva dana kasnije, također u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, u Oberstaufenu, a pobjednica tog slaloma bila je legendarna Nancy Greene, kasnije i ukupna pobjednica. Prvim sezonama Svjetskog kupa dominirali su baš Kanađanka, te u muškoj konkurenciji Francuz Jean-Claude Killy, a Veliki kristalni globus po prvi puta se dijelio godinu kasnije, pa je u njihove ruke došao 1968. godine.

Prvi koraci ka osnivanju Svjetskog kupa krenuli su godinu dana uoči prve utrke, kad su veliki skijaški zaljubljenici i stručnjaci, francuski novinar Serge Lang, direktor francuskog ski-teama Honore Bonnet i direktor američkog ski-teama Bob Beattie došli na ideju za jedno takve natjecanje. Uskoro su tijekom Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju u čileanskom Portillu 1966. godine dobili i potporu od Svjetske skijaške federacija (FIS) i tadašnjega predsjednika Marca Hodlera i počela se stvarati povijest.

A ta povijest ispričala je bezbroj sjajnih priča, upisala 51 ukupnog pobjednika, 23 skijaša i 28 skijašica među kojima su svoje mjesto našli i Janica i Ivica Kostelić. Kroz 50 godina odvoženo je 3.188 utrka, koje su se vozile u 26 zemalja svijeta, a organizirane su u čak 167 destinacija. Najviše ukupnih pobjeda u Svjetskom kupu do sada ima Annemarie Moser-Pröll sa šest Velikih globusa u ženskoj konkurenciji, te Marc Girardelli i Marcel Hirscher s pet Velikih globusa u muškoj konkurenciji. No, kojim putem ide ova sezona, Austrijanac bi uskoro mogao prestići velikog Luksemburžanina i ostati, poput Moser-Pröll, sam na vrhu.

Prvih 50 godina ostavljalo nas je bez daha ‘mali milijun’puta, ne sumnjamo da će tako biti i u budućnosti.