Skijaški spektakl u Zagrebu opet oduševio

6. siječnja 2017.

Krunjenjem Talijana Manfreda Mölgga, koji je u četvrtak navečer postao šesti sljemenski kralj, završila su tri spektakularna skijaška dana kojima je Zagreb bio domaćin u sklopu utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2017. – Zagreb/Sljeme.

U Zagrebu se na slalomskim utrkama i ove godine okupila najveća elita svjetskog skijanja, a osim novog kralja, Sljeme je dobilo i novu kraljicu, jer je po prvi puta pobijedila Veronika Velez-Zuzulova. Slovakinja i Talijan tako su prekinuli dominaciju Mikaele Shiffrin i Marcela Hirschera, koji su u Zagrebu slavili posljednje dvije, odnosno tri godine.

Na ženskoj  i muškoj slalomskoj utrci Zagreb je opet ugostio 150 naboljih svjetskih slalomašica i slalomaša te više od 400 članova ekipa iz oko 25 zemalja s četiriju kontinenata, a za utrke se akreditiralo 614 predstavnika medija.

Žensku i mušku slalomsku utrku uživo je pratilo ukupno 19.500 gledatelja, a slika sa Sljemena opet je obišla sve krajeve svijeta. Na Krumpirištu je u dva dana utrka podijeljeno 11.000 porcija graha, 12.000 sendviča, 9.000 hot-dogova, te je ispijeno 3.500 litara Franckova čaja, a podijeljene su i velike količine Franckovog čipsa i kikirikija, Milka čokoladica, Rauch sokova i vode Jamnica.

Osim dvije sjajne utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2017. – Zagreb/Sljeme, Zagreb je ove godine bio domaćin i središnje proslave 50 godina od prve utrke FIS Svjetskog skijaškog kupa koja se vozila 5. siječnja 1967. godine u Berchtesgadenu. Proslava „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog skijaškog kupa“ održala se na glavnom gradskom trgu u Zagrebu, a vrhunac večeri bila je revijalna utrka ukupnih pobjednika FIS Svjetskog kupa. Utrku je uživo pratilo oko 15.000 ljudi na Trgu bana Josipa Jelačića, a na stazi u Bakačevoj ulici predstavilo se 18 najvećih imena svjetskog skijanja u povijesti među kojima je bio i prvi ukupni pobjednik  Svjetskog kupa Jean-Claude Killy, rekorderka po broju osvojenih Velikih globusa Annemarie Moser-Pröll, zatim naši Janica i Ivica Kostelić te Karl Schranz, Michele Jacot Herry, Pernilla Wiberg, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Tina Maze, Andreas Wenzel, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl i Nicole Hosp. Pobjedu je odnijela Austrijanka Renate Götschl, dok je Ivica Kostelić bio drugi.

Revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa u centru grada prethodio je defile predstavnika dosadašnjih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju 1967. – 2017, a cijeli program „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“ prenosile su brojne renomirane televizijske postaje među kojima su ORF iz Austrije, SRF iz Švicarske, SVT iz Švedske, BBC iz Velike Britanije, J sports iz Japana, NBC iz SAD-a te pan europski program Eurosport.

Tijekom tri skijaška dana u Zagrebu sva događanja vezana za utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2017. kao i proslavu „Zagreb slavi 50 godina Svjetskog kupa“ uživo je prenosila Hrvatska radiotelevizija koja je ukupno proizvela više od 14 sati programa uživo.