Hrvatski skijaši složni: „Veselimo se sjajnoj atmosferi na Sljemenu i nadamo se dobrom rezultatu“

2. siječnja 2018.

Najbolje svjetske slalomašice i slalomaši iduća dva dana vozit će utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“, a pred domaćom će se publikom poznatom sljemenskom stazom spustiti čak osam naših skijašica i skijaša. Hrvatske boje u ženskoj utrci prvog od dva natjecateljska dana branit će Leona Popović i Ida Štimac.

„Iako sam u veleslalomu i super veleslalomu u puno boljoj formi, nadam se da na sutrašnjem slalomu uz domaću publiku i kvalitetno skijanje mogu ostvariti dobar rezultat. Osjećam se sjajno na skijama i nadam se prolasku u drugu vožnju“, izjavila je Leona na današnjoj konferenciji za novinare u Tomislavovom domu na Sljemenu.

I dok će Leoni Popović to biti treći nastup pred sljemenskom publikom, Ida Štimac će debitirati ove godine. Prošle se godine stazom spustila kao predvozačica s kamerom. „Sutrašnji slalom na Sljemenu bit će mi prvi u karijeri i cilj mi je pokazati svoje najbolje skijanje. Iako treme neće nedostajati priželjkujem dobar rezultat“, poručila je Ida koju će na Sljemenu bodriti i njezini Riječani.

Drugog će se dana u konkurenciji muških slalomaša natjecati šest naših skijaša – Matej Vidović, Elias Kolega, Istok Rodeš, Filip Zubčić, Natko Zrnčić Dim te Samuel Kolega. Uz njih, još jednom će se po sljemenskom Crvenom spustu odskijati i legendarni Ivica Kostelić, ali ovaj put u ulozi predvozača.
Istoku Rodešu, bivšem juniorskom svjetskom prvaku nadolazeća će muška slalomska utrka na Sljemenu biti četvrta u karijeri, a pritom će tražiti svoj prvi ulazak u drugu vožnju. „Vozio sam sve slalome ove sezone u Svjetskom kupu i iako bilo je dobrih vožnji, na utrkama nisam uspio pokazati ono što pokazujem na treninzima. Što se tiče same utrke u četvrtak, siguran sam da će staza biti dobra i ako pokažem ono što znam, takav bi mogao biti i rezultat“.

Fotografija 2

S nešto više iskustva na sljemenskim utrkama dolazi Matej Vidović kojega će domaća publika ispratiti niz Crveni spust po peti put. „Ove sam sezone imao dobrih dijelova i to me gura naprijed da na Sljemenu pokažem što znam. U svom skijanju nikada ne kalkuliram, već želim punim gasom ostvariti što bolji rezultat. Motiviran sam i ako odskijam dobro, to će se odraziti i na konačni rezultat“.

Veliki povratak ove sezone, nakon teške ozljede koljena, dočekao je i naš najiskusniji reprezentativac Natko Zrnčić Dim koji vrlo dobro poznaje Crveni spust. „Utrke Svjetskog kupa na Sljemenu su od samih svojih početaka postavile jako visoke standarde koji su nedostižni za mnoga ostala svjetska skijališta. Prvenstveno zahvaljujući našim navijačima, organizaciji i besprijekorno uređenim stazama. Utrke su to na koje sve skijašice i skijaši s veseljem dolaze“.

Svoje nastupe s nestrpljenjem očekuju Elias i Samuel Kolega koji pamte nekoliko pobjeda na FIS utrkama na Sljemenu. „Sljemenska staza mi je najdraža i tu vozim najbolje, a solidno sam odvozio i prošle godine. Sada sam u dobroj formi, nemam tremu i vjerujem da ću u četvrtak pokazati svoje najbolje skijanje“, poručio je Elias, a slično razmišlja i njegov mlađi brat Samuel. „Iako će mi nadolazeća utrka na Sljemenu biti prva slalomska u
Svjetskom kupu, probat ću odskijati kao u dosadašnjem dijelu sezone“, izjavio je Samuel.

Filip Zubčić naš je najbolji skijaš ove sezone nije mogao nastupiti konferenciji za medije zbog manje prehlade, no čuvajući snagu, sve pripreme za nadolazeći slalom teku prema planu. Dva sjajna osma mjesta, u Alta Badiji u paralelnom veleslalomu i u Beaver Creeku u klasičnom veleslalomu, njegovi su najbolji rezultati ove sezone. Iz Alta Badije pamti i 25. veleslalomsko mjesto, dok je četiri pozicije slabiji rezultat ostvario u istoj disciplini u Val d’Isereu. Filip je dosad triput nastupio na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“, a prije tri godine zauzeo je 15. mjesto.

Fotografija 3

Kao i prijašnjih godina očekuje se veliki broj navijača na Sljemenu, a ulaznice se mogu kupiti putem on line sustava www.ulaznice.hr ili na dan utrka na svim polaznim stanicama autobusa za Sljeme – Mihaljevac i Stubičke Toplice. Ulaznice za žensku utrku dostupne su po cijeni od 30 kuna za odrasle, dok cijena ulaznice za djecu od 7 do 15 godina iznosi 15 kuna. Cijena ulaznica za mušku utrku iznose 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu. Cijena paketa ulaznica za obje utrke za odrasle iznosi svega 60 kuna, a za djecu 30 kuna. Za djecu do sedam godina u pratnji roditelja ulaz je besplatan za oba dana.

Ženska slalomska utrka na rasporedu je sutra, 3. siječnja. Start prve vožnje bit će u 13, a druge u 16.30 sati. Muški slalom održava se u četvrtak, 4. siječnja, sa startom prve vožnje u 12.45, te druge u 16.30 sati.