Marcel Hirscher: “Ovog je puta tih 5 stotinki sekunde bilo na mojoj strani”

4. siječnja 2018.

Senzacionalni Marcel Hirscher ponovno je zasjeo na tron pred 11 tisuća gledatelja na Sljemenu. Austrijancu je to četvrta titula u Zagrebu, jubilarna 50. pobjeda u karijeri u Svjetskom skijaškom kupu i nevjerojatno 114. postolje. Ponovno je pokazao da je u sjajnoj formi, budući da mu je ovo već treće slalomsko slavlje ove sezone.

“Lijepo je biti na Sljemenu, jer ovo je jedinstvena utrka u Svjetskom kupu. Staza i ambijent oko nje su prekrasni, pogotovo dijelovi u ciljnoj ravnini kada u pozadini možemo vidjeti Zagreb. Moram zahvaliti i čestitati organizatorima i osoblju na pripremi staze, budući da vremenski uvjeti nisu bili najbolji”, poručio je pobjednik današnje utrke na konferenciji za novinare.

Hirscher je u utrku krenuo sa startnim brojem 5 i naposljetku upisao najbrže vrijeme (1:50.60) s prednosti od 5 stotinki sekunde ispred drugoplasiranog Michaela Matta. Odradio je sjajne dvije vožnje u savršenom ritmu i s mnogo osjećaja te je ponovno pokazao kako je Sljeme njegovo brdo.

“Kada nekog pobijedite s prednosti od 5 stotinke sekundi onda je teško reći da sam nepobjediv, već da sam imao dosta sreće. Ovog je puta tih 5 stotinki sekunde bilo na mojoj strani”.

Hirscher je ovom pobjedom postao četvrti skijaš u povijesti s 50 ostvarenih pobjeda, nakon Ingemara Stenmarka, Hermanna Maiera i Alberta Tombe. Ovim se postoljem izjednačio s velikom Annemarie Moser-Pröll na trećem mjestu svih vremena u muškoj i ženskoj konkurenciji, a ispred njih su još samo Ingemar Stenmark i Lindsey Vonn sa 155, odnosno 131 postoljem.

“Teško mi je objasniti što znači uzeti 50 pobjeda u svjetskom kupu. Potrebno je gledati na svaku od njih posebno. Ponosan sam na svaku od tih utrka, ali prvenstveno sam zahvalan što sam zdrav te što me tijelo i um prate u ritmu. To je ono što je posebno”, objasnio je Hirscher.

Drugo mjesto pripalo je njegovom sunarodnjaku, vodećem iz prve vožnje Michaelu Mattu. Mattu je malo nedostajalo da uhvati svoju prvu titulu na Sljemenu, a time bi se pridružio svom bratu Mariju koji je 2008. godine slavio ispred našeg Ivice Kostelića.

“Prve godine na Sljemenu nisam dovoljno poznavao stazu, prošle sam godine završio peti, tako da sam jako sretan što sam ovog puta završio na postolju. Nadam se da ću iduće godine uzeti krunu. Što se tiče same vožnje, gornji dio je bio odličan, na sredini sam izgubio dosta vremena, a u samom finišu, na posljednjih

nekoliko štapova, nisam imao dovoljno snage”, rekao je 24-godišnji Austrijanac i poput njegovog starijeg kolege iz reprezentacije pohvalio organizatore utrke.

“Staza je bila dobro sređena, u savršenom je stanju unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima. Čak se i sa startnim brojem 30 u drugoj vožnji moglo jako dobro skijati. Uživao sam na Sljemenu kao i uvijek”, zaključio je.

Na treću stepenicu postolja popeo se Henrik Kristoffersen koji na samoj stazi nije skrivao razočarenje padom na treću poziciju. “Nisam razočaran, već sam ljut na sebe jer sam napravio određene pogreške koje su me stajale boljeg plasmana. No, moja ljutnja trajala je tek nekih 10-ak minuta. Nikada ne skrivam svoje nezadovoljstvo i smatram da to nije potrebno skrivati”, poručio je Norvežanin, nakon čega se osvrnuo na svoje skijanje.

“Bio je ovo za mene bolji slalom nego neki prijašnji u sezoni. Skijam i osjećam se sve bolje i bolje i sigurnim se koracima vraćam u formu”, zaključio je Kristoffersen.