FIS-ova puna podrška utrkama FIS Svjetskog kupa na Sljemenu

25. srpnja 2018.

Glavni prioritet FIS-a je daljnje poboljšanje sustava zasnježenja.

Nakon današnjeg redovnog tehničkog pregleda na Sljemenu, glavni direktor utrka FIS Svjetskog kupa za muškarce Markus Waldner i koordinator FIS Svjetskog kupa za muškarce Emmanuel Couder izrazili su zadovoljstvo viđenim na terenu te izjavili da FIS daje punu podršku utrkama FIS Svjetskog kupa na Sljemenu koje su u kalendarima FIS Svjetskog kupa do 2022. godine tj. do kada su kalendari napravljeni.

U nadolazećoj sezoni sljemenske utrke održat će se ponovo vikendom, što je dodatni mamac za gledatelje i to u subotu 05.01. (ženska utka, start prve vožnje 13 sati, start druge vožnje 16.00) i u nedjelju 06.01. (muška utka, start prve vožnje 12.15 sati, start druge vožnje 15.30). Kao i 2018. sljemenske su utrke dan za danom, a startna vremena su usklađena s ostalim skijaškim disciplinama FIS-a, sve s ciljem postizanja što veće TV gledanosti, a i inače je prvi vikend u siječnju poznat po najvećoj TV gledanosti.

Glavni direktor utka FIS Svjetskog kupa za muškarce Markus Waldner izjavio je: „Zahvaljujem organizatorima na velikom uspjehu ovogodišnjih utrka. Također posebna zahvala Gradu Zagrebu na dodatno uloženim sredstvima u kvalitetno zasnježenje staza kako bi se omogućilo neupitno održavanje utrka, kako ove tako i u nadolazećim godinama. FIS podržava organizaciju utrka FIS Svjetskog kupa u Zagrebu, jer su utrke na Sljemenu nezaobilazne klasične utrke Svjetskog kupa, koje generiraju fantastičnu TV gledanost. Na tehničkoj inspekciji razgovarali smo o novostima i mogućim poboljšanjima, iako je dosadašnji standard sljemenskih utrka već vrlo visok.“

Gradonačelnik grada Zagreba g. Milan Bandić istaknuo je: „Grad Zagreb od samog početka čvrsto stoji iza organizacije utrka kojima se ponosimo i koje su od velikog značaja ne samo za promociju već i razvoj turizma te širenje turističke ponude u gradu Zagrebu, gdje broj turista svake godine značajno raste čemu značajno pridonose i utrke na Sljemenu, a već treću godinu zaredom smo proglašeni i najboljim Adventom u Europi. Sliku sa Sljemena gleda preko 300 miliona gledatelja diljem svijeta. Zahvaljujem obitelji Kostelić na čijim krilima su nastale ove utrke, te FIS-u na punoj podršci. Sljedeće godine u Zagrebu imat ćemo novi spektakl čemu će dodatno pridonijeti i vikend termin koji omogućava dolazak većeg broja Zagrepčana i ostalih gledatelja na Sljeme.“

“Poboljšanje sustava zasnježenja i uvođenje novih tehnologija omogućilo je ne samo redovito održavanje utrka već i produženje skijaške sezone za građanstvo i skijaške klubove te je prošle godine sezona otvorena već 18. prosinca i trajala je sto skijaških dana. Ljestvicu organizacije smo podignuli vrlo visoko i želimo zadržati vrhunski nivo organizacije. Utrke u Zagrebu imaju fantastičnu gledanost i više od 14 sati prijenosa uživo na HRT-u čiji signal u prijenosima uživo preuzima preko 20 zemalja koje su pretežno naša turistički emitivna tržišta. Sljedeće godine utrke se ponovo održavaju dan za danom i nakon završetka ženske utrke sa Sljemena se izravno uključujemo u izvlačenje startnih brojeva za muškarce u centru Zagreba. Također, naše skijašice i skijaši napreduju i imamo jednu dobru generaciju u slalomu i vjerujem da u sljedeće tri, četiri sezone možemo imati ponovo nekog na postolju.“ – izjavio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka FIS Svjetskog kupa na Sljemenu.